2019 Het Jaar van de Man

2019 gaat het Jaar van de Man worden en ik ben voornemens daar mijn steen aan bij te dragen. Het is de missie van Mankracht om mannen weer samen te brengen en mannelijkheid vorm te geven op een manier die past in de tijd van nu.

De gêne die veel mannen in mijn trainingen nog hebben over hun man-zijn is voor mij een signaal dat er nog werk te verzetten valt. Gêne over het volgen van een Mankracht training en dat niet publiekelijk op Facebook willen laten zien of gêne op het hebben van (seksuele) behoeftes en als reactie voor een rol als pleaser kiezen. Die gêne bespeur ik soms ook nog in mij zelf.

Opgegroeid tegen een sterk feministisch gekleurde achtergrond wordt ik ook nu nog steeds geconfronteerd met mijn innerlijke criticus die regelmatig veroordelend in mijn oren tettert: "Waarom doe je dit alleen voor mannen?", "Waarom niet voor vrouwen?", "Mannen en vrouwen zijn toch gelijk?", "blablabla...". En wederom vertel ik mezelf dat het juist goed is dat mannen met elkaar verbinden en de verdieping aangaan met elkaar. Dat ze mogen staan voor hun potentieel, ongeremd en vol overgave. Dat ze de cirkel doorbreken van het "alles-alleen-willen-doen" of "het-willen-oplossen-binnen-de-relatie". Dat het goed is dat mannen uitreiken naar hun brothers, waar zoveel herkenning en wijsheid valt te vinden. Dat het juist krachtig is en moed vergt om kwetsbaar te zijn. Maar dat het ook van levensbelang is om je grenzen te bewaken en je behoeftes te erkennen. En dat het een groot goed is om voluit "JA" te kunnen zeggen tegen wie je bent, wat je voelt en wat je wilt als man. Zonder gêne, met open hart en verbonden met je ballen.

Ik zak steeds verder in mijn eigen waarheid en ik vertrouw erop dat ik het juiste doe en ik wil zoveel mogelijk mannen met me meenemen.

Aho! 

Hajee